Dansk Gartneri: Håber ikke på EU-støtte til Danmark

Hvis danske avlere får del i de 930 mio. kr. til Ruslands-ramte landmænd, så betyder det, at markedet er ødelagt.

EU vil hjælpe trængte bær-, grønt- og frugtavlere, som er trængte på grund af russisk importstop. Der er afsat 930 mio. kr.

Men danske landmænd skal ikke håbe på at få del i pengesummen. Det mener Dansk Gartneri.

»Vi håber ikke, at danske avlere skal have del i støtten. Vi håber, at hjemmemarkedet kan køre normalt. Hvis det bliver nødvendigt for danske avlere at få kompensation, så er det fordi, at det er gået galt,« siger sekretariatschef hos Dansk Gartneri, Torben Lippert.

En standardkrisemekanisme træder i kraft i EU, når der opstår problemer på markederne. Ifølge den såkaldte markedsordning, betyder det, at man ved f.eks. »grøn høst«, hvor man pløjer salaten ned eller lader være med at høste sine æbler, kan tage toppen af problemet og få markedet til at stabilisere sig. »En målrettet indsats i de lande, hvor der virkelig er problemer kan forhindre, at markedet går i sort. Det vil sandsynligvis være i f.eks. Holland, Belgien og Polen. Vi har næsten ingen eksport til Rusland, og vi er ikke selvforsynende. Hvis Polen ryger ud af markedet, så vil det vælte ind med billige fødevarer, hvilket vil betyde, at vores marked bliver smadret,« forklarer Torben Lippert.

Derfor er det ifølge ham at foretrække, hvis danske avlere kan holdes uden for regnestykket.

Lille kompensation

I 2011 røg EUs grøntmarked ud i en lignende krise. VTEC, som krisen blev kaldt, indebar en række dødsfald i blandt andet Tyskland, hvor man mistænkte forskellige grøntsagsprodukter. Forbrugertilliden forsvandt, og markedet gik i stå.

»Der trådte ligeledes kriseforanstaltninger i kraft, hvor man lavede grøn høst, og landmanden fik en kompensation for den manglende høst. Der kan aldrig være tale om fuld kompensation. Det er der ikke noget, der hedder,« siger Torben Lippert.

Under VTEC-krisen fik danske avlere ifølge Torben Lippert omkring seks mio. kroner, hvilket »ikke var nok,« siger Torben Lippert.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle