Endnu en overlæge: Plan mod MRSA ikke skrap nok

Endnu en overlæge efterspørger sanering af svinestalde.

Fødevareminister Dan Jørgensens plan mod den resistente MRSA-bakterie er ikke skrap nok.

Det siger professor Svend Ellermann-Eriksen, der leder klinisk-mikrobiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

»Den fjerner ikke selve kernen i problemet: Dét at vi har rigtig mange svinestalde, hvor bakterien forekommer i stor mængde,« siger han til DR Østjylland.

Tidligere har også Hans Jørn Kolmos, overlæge og professor ved mikrobiologi ved Odense Universitetshospital, kritiseret MRSA-planen.

Antallet af danskere, der er smittet med den resistente MRSA-bakterie, er steget voldsomt på få år, og alene i juli var der 105 nye tilfælde af smittede i Danmark. Fødevareministerens svar på udviklingen er en 5-punkts plan, der blandt andet betyder, at landmændene skal skifte tøj og vaske hænder, når de forlader svinestaldene. Desuden skal de skære ned på forbruget af antibiotika, fordi det fremprovokerer de resistente MRSA-bakterier.

Svend Ellermann-Eriksen mener, at det er udmærkede tiltag, men landmændene burde også sanere deres stalde for MRSA.

»Det er en bombe under MRSA-situationen. Dét, man kunne gøre, var jo at sørge for at have rene linier og at få nogle nye dyr, der ikke har MRSA og så sørge for at gøre rent i stalden mellem dyrene, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Han forudser, at de resistente MRSA-bakterier vil ændre sig til det værre, hvis de får lov at leve frit i svinestaldene.

»Den har tilpasset sig grise, men jo flere mennesker, den kommer over i, jo mere tilpasser den sig mennesker, og så vil vi se mange flere tilfælde,« siger han til DR Østjylland.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle