Nu kan man købe danske koteletter i Himalaya

Transporten er en udfordring, men nu eksporterer Danish Crown til Nepal.

Danish Crown koncernen eksporterer til mere end 130 lande verden over, men hidtil har det ikke været muligt at købe fersk svinekød fra virksomheden i den bjergrige stat Nepal i Himalaya.

Det har en driftig lokal kødgrossist, Sanu Khadgi, nu ændret på. Han har sørget for, at indbyggerne i hovedstaden Kathmandu for første gang har fået chancen for at sætte tænderne i dansk svinekød fra Danish Crown.

I juli ankom den første 20 fods container fyldt med svinekamme med ben, skinker, brystflæsk og spare ribs til Kathmandu.

»Det har været en virkelig spændende opgave at hjælpe med den første eksport af dansk svinekød til Nepal, og nu er vi selvfølgelig spændte på at høre, hvordan forbrugerne tager imod vores produkter,« siger Peter Frederiksen, der er eksportchef i Danish Crown.

Besøg i Danmark banede vejen

ESS-FOOD, der er et af Danish Crowns datterselskaber, blev i marts første gang kontaktet af Sanu Khadgi, som viste interesse for at importere dansk svinekød til Nepal.

»Jeg kender ingen i den danske svinekødsbranche, som har solgt råvarer til Nepal før, men Hr. Khadgis firma i Kathmandu har i forvejen et indgående kendskab til Danmark. Han besluttede derfor at komme til Danmark for med egne øjne at se Danish Crowns slagterier og produktkvalitet,« fortæller Lars Bo Hansen, Area Export Manager i ESS-FOOD.

Transport med udfordringer

Lars Bo Hansen og Peter Frederiksen tog selv imod gæsten fra Nepal på Danish Crowns svineslagteri i Ringsted, og efter et vellykket besøg blev parterne enige om den første sending Danish Crown svinekød til Nepal.

Landet har ingen havn, så containeren med dansk svinekød blev sendt til Calcutta i Indien. Herefter blev den fragtet med lastbil, og de kan kun fragte 20 fods containere på grund af bjergrutens beskaffenhed. Turen tager 14 dage fra Calcutta til Kathmandu og retur igen til havnen.

»I første omgang er mængderne relativt små, men nu må tiden vise, hvor meget det kan blive til i fremtiden. Vi er i hvert fald klar igen, når den første container er solgt i butikkerne i Nepal,« siger Peter Frederiksen.

Fakta

· Der bor omkring 33 millioner mennesker i Nepal, der ligger mellem Indien og Kina.

· Danish Crown er verdens største svinekødseksportør

· Den samlede eksport af koncernens produkter udgjorde i sidste regnskabsår 26,3 mia. kr. Det svarer til ca. 39% af den danske landbrugseksport og 4,3% af den danske vareeksport.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle