Boxersag: L&F vil holde økologiske æbleavlere skadesløse

Landbrug & Fødevarer vil give æbleavlere kompensation efter fund af sprøjtemidlet prosulfocarb på økologiske æbler.

Landbrug & Fødevarer har etableret en midlertidig kompensationsordning på 220.000 kr. til økologiske æbleproducenter, som sidste år måtte sælge deres æbler som ikke-økologiske efter fund af sprøjtemidlet prosulfocarb på æblerne.

Landbrug & Fødevarer har kendskab til to tilfælde, hvor producenterne måtte sælge deres æbler som ikke-økologiske.

»Meget uheldigt«

»Det er meget uheldigt, at økologiske æbleavlere skal miste omsætning, fordi naboer eller andre landmænd længere væk har sprøjtet deres egne afgrøder efter gældende regler. Derfor er vi økologer og de konventionelle landmænd i Landbrug & Fødevarer enige om, at æbleavlerne skal kompenseres i den her sag, den såkaldte Boxer-sag,« siger Uffe Bie, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.

Handlingsplan

Videncentret for Landbrug og Syngenta Crop Protection, der er producenten bag ukrudtsmidlet Boxer, har udarbejdet en handlingsplan, der skal forhindre, at sprøjtemidler med prosulfocarb i fremtiden lander på økologiske frugter.

Arbejdet blev sat i værk sidste år efter fundet af prosulfocarb i små mængder i æbler hos enkelte økologiske frugtavlere.

Et af handlingsplanens konkrete initiativer er en oplysningskampagne fra Videncentret for Landbrug, som skal hjælpe landmændene med at stoppe såkaldt afdrift og fordampning af prosulfocarp, når de sprøjter på deres marker med vintersæd.

!0 gode råd

Videncentret for Landbrug har blandt andet udarbejdet en liste med ti gode råd til landmanden, herunder anbefalinger om at køre langsomt med lav bom, når man sprøjter, at sprøjte marker aften, nat eller morgen og at sprøjte sent på året.

Etiket præciseret

Efter aftale med Miljøstyrelsen har Syngenta desuden præciseret etiketten på deres ukrudtsmiddel Boxer.

»Jeg er sikker på, at de konventionelle landmænd tager den omfattende informationskampagne alvorligt. De har ingen gavn af plantebeskyttelsesmidler, der havner det forkerte sted, og for os økologer er det naturligvis afgørende, at de ikke lander på vores frugt og andre afgrøder,« siger Uffe Bie.

Rigtige dyser vigtige

Hvis landmændene sørger for at få monteret såkaldte lavdriftdyser og kompakte luftinjektionsdyser på deres sprøjter, bliver det nemt at vælge en egnet sprøjteteknik.

»Det er et vigtigt element i erhvervets handlingsplan og i rådgivningen til landmændene,« siger Uffe Bie.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle