Danske æg er verdens sikreste

I Danmark testes hver enkelt hønseflok for salmonella hver fjortende dag for at sikre forbrugerne bedst muligt. Dermed har Danmarks det mest finmaskede sikkerhedsnet i verden, når det kommer til salmonella.

Danske æg har i årevis været næsten fri for salmonella takket være en årelang bekæmpelse af salmonella i alle led i produktionskæden.

Både rugerier, opdrættere, producenter, pakkerier og foderleverandører er underlagt nøje overvågning, så eventuelle salmonellaudbrud bliver opdaget med det samme, og en eventuel tilbagekaldelse af æg kan gøres hurtigt.


»Med en produktion på rundt regnet én milliard æg om året er det klart, at vi indimellem vil opleve salmonella, som den vi nu ser i en hønseflok under Hedegaard Food. Det er takket være vores meget omhyggelige kontrol, at vi hurtigt, sikkert og i samarbejde med de danske fødevaremyndigheder kan reagere i denne sag,« siger veterinærdirektør i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer Jens Munk Ebbesen.

Høj sikkerhed

Der er ingen andre lande i verden, der tester så hyppigt som Danmark. Ifølge EU-lovgivningen på området skal der kun tages gødningsprøver hver 15 uge. Siden 1. oktober sidste år har man herhjemme testet gødningsprøver fra æglæggende høns hver anden uge.

»Resultatet af den danske salmonellahandlingsplan er, at vi har formået at bekæmpe, eliminere og sanere os ud af det høje smittetryk, som vi ser i andre lande. Salmonellahandlingsplanen, der er udarbejdet i tæt samarbejde med myndigheder og universiteter, sikrer, at sandsynligheden for at nogen personer skulle blive syge af at spise danske æg, er næsten nul, fordi en smittet flok vil blive opdaget så tidligt, at meget få æg inficeret med salmonella vil nå ud til forbrugerne,« siger Jens Munk Ebbesen.

Den danske ægproduktion har på linje med Sverige opnået særstatus i EU på salmonellaområdet. Det er et udtryk for, at Danmark har en af de allerlaveste salmonellaniveauer i Europa.

Den offentlige salmonellahandlingsplan blev sat iværk i 1996 med det formål at eliminere og bekæmpe forekomsten af salmonella i den danske konsumægsproduktion, herunder samtilige led ved den produktion. Det gælder forældredyr, rugeri, opdrætsled og ægproduktion.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle