Landmænd vilde med tilskud til at skrotte oliefyret

Der er stadig masser af midler i den såkaldte VE-pulje, som giver tilskud til eksempelvis at skifte oliefyret i svinestalden ud med et nyt stokerfyr.

Energirådgiver hos Agri Nord, Lars Krebs, har efterhånden skrevet en hel del ansøgninger til Energistyrelsen på vegne af landmænd, der ønsker at skrotte det gamle oliefyr. Men er der stadig midler at søge for erhvervsdrivende, der ønsker at skifte fra fossile brændstoffer som olie og gas til eksempelvis halmfyr, stokerfyr eller jordvarme.

»Det har vist sig. at det primært er landmænd, der søger puljen, som åbnede i 2013. Der er afsat 500 millioner årligt til puljen til og med 2020. For at komme i betragtning til tilskuddet skal der være tale om procesenergi i en produktion. I det år puljen har været åben er erfaringen, at der ikke er mange industrivirksomheder, der søger puljen. De større virksomheder, der eksempelvis bruger gas, ønsker ikke at skifte, da det er nemt og på sin vis også billigt for dem, da de formentlig ville få øgede omkostninger til vedligehold mv. hvis de skiftede til andre energikilder,« siger Lars Krebs.»Med andre ord så er der midler nok i puljen også her i 2014, så det er bare med at søge,« lyder det fra energirådgiveren, der ud fra de sagsnumrene, ansøgningerne bliver tildelt kan konstatere, at Energistyrelsen i runde tal har modtaget 400 ansøgninger siden puljens åbning.

Attraktivt for mange svineproducenter

Mange af de landmænd, der allerede har fået tilskud til deres investering i ny varmekilde, er svine- eller kyllingeproducenter, som har haft gamle oliefyr med tilhørende tårnhøj olieregning. Tilskudssatsen er afhængig af en lang række faktorer. Typisk lander den dog på 50 %, men det kan svinge meget.

»Hvis man tilhører denne gruppe, så er det i hvert fald værd at regne på, hvilken tilbagebetalingstid man vil have på at skifte oliefyret ud med vedvarende energi. Tilskuddet gør det attraktivt for rigtig mange – ofte vil investeringen være tjent hjem på få år,« siger Agri Nords energirådgiver.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle