Lavere eksport af frosne grøntsager koster arbejdspladser

Sydeuropæiske ærter presser danske frostærter på prisen og koster arbejdspladser, selv om den danske kvalitet er bedre, vurderer ekspert i følge Landbrug & Fødevarer.

Danske ærter er i verdensklasse. Alligevel falder eksporten, fordi hårde og melede, men billigere ærter fra resten af Europa presser de danske producenter.

Dette skriver Landbrug & Fødevarer i deres nyhedsbrev.

Nedgangen i dybfrostindustrien har allerede kostet mindst 1000 danske arbejdspladser siden storhedstiden i 90’erne, vurderer Henning Otte Hansen, seniorrådgiver på Institut for Fødevarer- og Ressourceøkonomi, på baggrund af den faldende eksport:

»Prisen er altafgørende for frostgrøntsager, hvor der ikke er så meget fokus på kvalitet, og hvor råvarerne kommer fra, som ved de friske grøntsager. For eksempel stammer næsten alle frostgrøntsager til butikkernes egne mærker fra udlandet,« siger Henning Otte Hansen til Landbrug & Fødevarers netmedie foodculture.dk.

Med et højere dansk omkostningsniveau på arbejdsløn og afgifter betyder det, at det er svært at sælge de dyrere danske frysegrøntsager, selv om kvaliteten er i top. Derfor har eksporten de seneste år været faldende, fortæller Henning Otte Hansen.

Grønt guldbælte på tværs af Nordeuropa

Ærter er den dominerende grøntsag til frost i Danmark, fordi produktionen er meget mekaniseret. Hos virksomheden Ardo, der står for alt dyrkning, nedfrysning og videresalg af de danske ærter, genkender salgs- og marketingdirektør Lars Olsen statistikkens negative udvikling:

»Det er nedadgående for frostgrønt i Danmark, det må jeg erkende. Men der ligger et grønt guldbælte hen over Sydengland, Danmark og Sydsverige, hvor klimaet er ideelt til at producere søde, sprøde og smagfulde ærter.« siger han.

Danske særregler presser produktion

Den kvalitet kan de ikke lave i for eksempel Spanien, hvor ærterne modner hurtigere og bliver hårde og melede. Forbrugerne vil derfor fortsat efterspørge den høje kvalitet, understreger Lars Olsen, selv om det store fokus på pris fortsat sætter den danske produktion og eksport under pres.

»Når vi kan lave verdens bedste ærter, er det trist, at produktet langsomt uddør på grund af Danmarks særregler på området. Hvis vi havde ens rammebetingelse, var vi langt mere konkurrencedygtige, og så kunne vi øge afsætningen i stedet,« siger han til foodculture.dk.

Fra høst til frost på under 3 timer

I Danmark er korn og raps nogle af de vigtigste afgrøder, hvor ærter indgår som en god vekselafgrøde, da landmanden ikke kan dyrke den samme afgrøde år efter år på sin jord. Ærteproduktionen er koncentreret på Lolland, Falster og Sydsjælland, da der maksimalt må gå tre timer fra ærterne er høstet, til de er frosset ned på Ardos fabrik på Falster, fortæller Klaus Sørensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer:

»Arealet varierer fra år til år, og det afhænger fuldstændig af, hvor meget Ardo kan sælge. Desværre ser vi, at efterspørgslen er faldende på de dyrere danske kvalitetsærter, så der bliver sået færre hektar med ærter år for år.«

Fremtidsudsigt: For og imod frostgrønt

I 1990’erne var frostgrøntsager meget populære, men i dag har friske grønsager overtaget en voksende andel af markedet. Undersøgelser viser ellers, at netop frostgrøntsager holder bedre på vitaminer end de friske grøntsager, der ikke bliver frosset ned, fortæller Henning Otte Hansen:

»Dybfrosne grøntsager er sunde og bekvemmelige, og begge dele er vigtige for fremtidens forbrugere. På den anden side opfatter nogle forbrugere frostgrøntsager som lavkvalitetsvarer. Derfor er det lidt svært at vurdere, hvordan fremtiden ser ud for frysegrønt. Men der er en risiko for, at eksporten vil falde yderligere og koste endnu flere job.« afslutter han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle