Mælkeformand efter prisfald: Nu bliver det svært at hente det tabte

Efter tidligere at have været optimist ser Danske Mælkeproducenters formand, Kjartan Poulsen, med bekymring på faldet i mælkeprisen og dyre kvoter.

Forventningerne til 2014 er skruet i bund hos Kjartan Poulsen, efter Arla tidligere i dag sænkede mælkeprisen og varslede yderligere fald.

Kjartan Poulsen havde ellers tænkt, at 2014 skulle have været året, hvor mælkeproducenterne kunne få ryddet op.

»I lyset af Ruslands importstop, så havde vi set en sænkning af mælkeprisen komme. Men vi havde håbet, at 2014 blev et af de bedre år for os, efter et middel år i 2013. Vi overlever, men vi kan ikke investere eller få ryddet op i gælden,« siger formand for Danske Mælkeproducenter Kjartan Poulsen.

Formanden frygter for fremtiden, hvor kvoterne ophører, når mælkeproducenterne ikke engang med det nuværende produktionsniveau kan få en god pris.

»Hvis prissænkningen skyldes problemer i Rusland, så frygter jeg en stigning i produktionen til næste år. Hvis vi ikke kan håndtere det nu, så har jeg svært ved at se, hvad vi skal gøre med en milliard liter mælk mere,« siger Kjartan Poulsen.

Bedrifter lukke?

Formanden mener, at udviklingen er bekymrende, fordi flere mælkeproducenter stadig har en del gæld at slås med.

»Jeg kan godt være bange for, at det vil lukke nogle bedrifter,« siger han.

Dyre kvoter

Kjartan Poulsen har også svært ved at se, at det kan være rentabelt for nogle mælkeproducenter at købe en mælkekvote til 1,5 kr.

»Jeg kan kun råde folk til at overholde den kvote, de har. Det er synligt allerede nu, at vi får svært ved at håndtere merproduktion til en ordentlig pris. Vi skal ikke producere mælk til underskud,« siger formanden.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle