Økologer tvivler på handleplan mod forurening af øko-æbler

To økologiske æbleproducenter anerkender kompensation fra Landbrug & Fødevarer. Men højest på ønskesedlen står et forbud mod prosulfocarb, aktivstoffet i bl.a. Boxer.

»Jeg siger tak for kompensationen. Det er dejligt, at vores tab bliver kompenseret. Men min største skræk er jo ikke fjernet: Fremtiden!«

Sådan siger Poul Rytter Larsen, økologisk æbleproducent fra Harndrup ved Silkeborg.

Han glæder sig over, at Landbrug & Fødevarer vil holde ham selv og en anden økologisk æbleproducent skadesløse, efter at de sidste år måtte sælge deres æbler som ikke-økologiske efter fund af prosulfocarb på deres æbler.

Prosulfocarb er aktivstoffet i en række jordvirkende ukrudtsmidler, herunder Boxer.

Risiko består

Videncentret for Landbrug har i samarbejde med Syngenta, der producerer Boxer, spillet ud med en handlingsplan, som skal begrænse afdrift og fordampning af prosulfocarb, så det ikke ender på økologiske frugter.

Men ifølge Poul Rytter Larsen er handlingsplanen en lappeløsning og han tvivler på effekten.

»Jeg anerkender, at de med handleplanen forsøger at begrænse risikoen mest muligt, men vi har ikke brug for at begrænse risikoen, men for at få den fjernet!«

COOP tømte hylderne

Poul Rytter oplevede sidste år, at hans aftager, COOP, omgående tømte hylderne for hans æbler efter fund af prosulfocarb på frugten.

»COOP måler også udenlandsk frugt, men har ikke fundet prosulfocarb dér. Det vil være rigtig trist, hvis vore kunder begynder at sige, de hellere vil have udenlandske økologiske æbler.«

Skyder ikke på naboerne

Henning Balle Hansen, H. B. H. Handel, nord for Odense, er den anden økologiske æbleproducent, som har udsigt til at modtage kompensation.

Også han tager med glæde imod kompensationen fra Landbrug & Fødevarer.

»Jeg synes, det er meget rimeligt, at vi bliver kompenseret for noget, som landbruget har været med til at ødelægge. Men egentlig synes jeg, det er Miljøministeriets problem, det er ikke landmændene, der er de »skyldige« - de er højst medskyldige, fordi de har brugt midlet,« siger Henning Balle Hansen.

Han er ikke i tvivl om, at Miljøministeriet bør forbyde prosulfocarb.

»Det kan ikke være rigtigt, Miljøministeriet fortsat vil tillade et middel, som forurener vore fødevarer.«

Generelt problem

Henning Balle Hansen tvivler på linje med Poul Rytter Hansen på effekten af handleplanen..

»Så vidt jeg ved, har man fundet rester af prosulfocarb i konventionel frugt i seks af syv år. Hvorfor skulle man så løse det med de nye henstillinger? Og det er ikke kun et problem for økologerne: Det er et problem for din og min baghave og for alle æbler og grønsager, som tilfældigvis står ude på marken den dag, det regner,« siger Henning Balle Hansen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle