Overvågning af køer kan skabe klimavenlig fremtid

Sensorer, der gør det lettere at overvåge køernes drøvtygning, kan blive grundlaget for en mere klimavenlig husdyrproduktion ifølge Landbrug & Fødevarer.

Ved at sætte en mikrofon på koens hals, kan man finde du af, om hun tygger drøv og hvor længe hun gør det. Det gør det lettere at overvåge og følge koens fordøjelse, og finde ud af, om koen er ved at blive syg skriver Landbrug & Fødevarer i deres nyhedsbrev.

Peter Løvendahl, der er seniorforsker ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet, har forsket i og udviklet brugen af sensorer i husdyrbrug.

Præsenteres på konference

Forskningen bliver præsenteret på den årlige internationale husdyrkonference European Federation of Animal Science (EAAP), der fra d. 25- 29. august i København, bliver afholdt for første gang i Danmark siden 1993. Det skriver Landbrug & Fødevarers netmedie foodculture.dk.

»Det er forholdsvist nyt, at man kan bruge sensorer på denne måde. Vi vil bruge informationerne til at se, om koen er mere eller mindre effektiv til at fordøje sit foder,« fortæller Peter Løvendahl til foodculture.dk.

Løvendahl vil i forlængelse af det præsentere nye resultater om, hvorvidt koens tyggetid har nogen sammenhæng med, hvor meget den æder eller ej.

Drøvtygningsovervågning kan avle klima-køer

Ved at overvåge koens drøvtygningstid, kan man sige noget om sammenhængen med koens metangas udslip. Når man ved det, kan man bruge informationerne til at avle køer, som vil være mere klimavenlige i fremtiden, og som kan udnytte foderet bedre.

»Det er relevant for husdyrhold, fordi det indgår i avlsarbejdet, når man skal avle næste generation af malkekøer,« siger Peter Løvendahl.

Forskningen udføres i samarbejde med Videnscenter for Landbrug, Danmarks Kvægforskningscenter og de øvrige nordiske lande i et fire-årigt projekt.

Ny forskning og netværk

Konferencen vil samle forskere, rådgivere og folk fra industrien relateret til husdyrbrug, for at udveksle viden og finde frem til de vigtige emner både europæisk og globalt.

Udover brugen af sensorer i husdyrovervågning vil konferencen blandt andet byde på ny forskning i føtal programmering, hvordan man undgår brugen af antibiotika i husdyrhold og rådgivning og perspektiver på inddragelse af landmænd i EU-støtten.

»Konferencen bidrager med faglig opdatering, og det er en god mulighed for at få styrket sit netværk,« siger John E. Hermansen, der er formand for organisationsgruppen, til Landbrug & Fødevarer.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle