Presset af plastik: Samarbejde skal fremme naturtræ

Juletræsbranchen var torsdag samlet ved Langesømessen for at diskutere en ny fælles europæisk pulje, der skal være med til at fremme naturtræ.

Imens plastikjuletræer vinder frem, begynder nervøsiteten med stille skridt at stige blandt producenterne af de naturlige juletræer. Det fik i går juletræsbranchen til at gå ud med en opfordring om at stå sammen for at fremme de traditionelle juletræer.

»Der er to ting i det. Ud fra vores erfaringer fra Tyskland er der en stille nedgang i efterspørgslen. Folk rejser enten på ferie hen over julen eller undlader at købe juletræ. Sådan har det stået på i to eller tre år, men det er ikke alarmerende. Det andet er, at vi lige nu er inde i en periode med stigende udbud på Nordmannsgran,« sagde Claus Jerram Christensen, direktør i foreningen Danske Juletræer.

Europæisk pulje

Han forklarede om et nyt europæisk initiativ, en såkaldt »toolbox«, som skal finansieres af producenterne selv for 15 euro per hektar. Den skal indeholde film og andet markedsføringsmateriale, som skal være tilgængeligt for alle producenter og salgsfirmaer.

»Vi vil fremme naturtræ med markedsføring på tre måder: Sociale medier, donationstanken og juletræets dag. Det kunne eventuelt være en Green Friday en særlig dag om året,« sagde Claus Jerram Christensen.

Plastiktræer truer

Forslaget kommer som følge af en faldende efterspørgsel, og den har påvirket juletræsproducenterne.

»Vi kan mærke, at der i år er en særlig nervøsitet på markedet for juletræer, der bunder i en vis usikkerhed,« sagde Lars Hvidtfelt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, som deltog i mødet.

»Men det, vi kan med den her kampagne, er at øge efterspørgslen på naturtræ, så initiativet er utrolig positivt. Jeg er optimistisk, fordi vi både har at gøre med nogle meget professionelle personer og nogle gode idéer,« sagde han og tilføjede, at det nu vil være op til Danske Juletræer at tage næste skridt.

»Vores opgave er nu at arbejde videre med idéen og finde finansiering. Men jeg kunne forstille mig, at det bliver vanskeligere i de andre lande frem for Danmark, hvor vi er så godt organiseret,« siger Claus Jerram Christensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle