Tusindvis af landmænd tester nye grønne EU-krav

Mange undersøger, om deres landbrug overholder de nye grønne krav i 2015.

Mere end 3.000 gange er der nu klikket ind på NaturErhvervstyrelsens hjemmeside for at se, om en landbrugsbedrift kan leve op til de nye grønne krav om miljøfokusområder (MFO) og flere afgrødekategorier.

På NaturErhvervstyrelsens hjemmeside kan landmænd via en særlig beregner nemlig få et førstehåndsindtryk af, om bedriften allerede nu lever op til de nye grønne krav i EU’s landbrugsreform.

»Det er glædeligt, at mange landmænd og konsulenter viser så stor interesse for at sætte sig ind i de nye regler. Selv om de først gælder fra 2015, har det stor betydning for den enkelte landmand, hvad der sås her i efteråret,« siger enhedschef Lotte Dige Toft fra NaturErhvervstyrelsen.

Beregnerens resultat afhænger af, hvor præcist man indtaster sine oplysninger.

Fra 1. februar 2015 kan landmanden få det endelige resultat i Tast selv-service, når man har indtegnet marker på markkort og udfyldt Fællesskema 2015.

Rejser rundt med information

1. august kom NaturErhvervstyrelsens foreløbige vejledning om direkte arealstøtte 2015. I de kommende måneder rejser et special-team fra NaturErhvervstyrelsen rundt i Danmark hos lokale landboforeninger og konsulenthuse og fortæller om de vigtigste punkter i reformen og tager indtryk med hjem, inden den endelige vejledning udkommer til januar, hvor reformen træder i kræft.

Små landbrug er undtaget fra kravene

Er landmandens omdriftsareal højst 10 ha, er man undtaget fra både kravet om miljøfokusområder og flere afgrødekategorier på bedriften. Beregneren er da ikke relevant, da man automatisk får den grønne betaling.

Er omdriftsarealet højst 15 ha, er man undtaget fra kravet om miljøfokusområder. Den del af beregneren, der handler om flere afgrødekategorier på bedriften, er dog stadig nyttig.

Økologer opfylder automatisk de grønne krav

Økologiske bedrifter får automatisk hele støtten, hvis alle arealer dyrkes økologisk. Økologer er derfor undtaget fra de grønne krav. Det samme gælder bedrifter med en stor andel af permanent græs, brak eller græs i omdrift.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle