Undren hos lukket fodervirksomhed: Kommunen blokerer for skorsten

En skorsten ville fjerne lugtgener fra tvangslukkede Fermentationexperts, men Vejle Kommune blokerer.

Onsdag fik Fermentationexperts, som forædler protein ved en fabrik ved Jelling i Vejle Kommune, lukket driften. Lugtgener og borgerprotester var årsagen, meldte Vejle Kommune.

Det både overrasker og ærgrer direktør Jens Legarth.

»Vi kan bevise ud fra de gasprøver, vi har taget, at vi har reduceret lugten med 93 procent,« forklarer Jens Legarth til Landbrugsavisen.dk.

Det er lugten fra eddikesyre, som har været det største problem, og som virksomheden derfor har reduceret med blandt andet filtre.

Fermentationexperts har investeret fire mio. kr. i lugtreduktion, forklarer direktøren. Samtidig vil han gerne bygge en skorsten, som ville være den mest effektive løsning til at fjerne lugtgenerne. Det forbyder kommunen.

Lukket pga. manglende samarbejde

Nu er virksomheden nu lukket, foreløbigt midlertidigt indtil starten af næste uge, hvor nye lugttest skal udføres.

Tirsdag dukkede kommunens kontrol op for at teste lugtgenerne. Fabrikken var ved at lukke ned for den konventionelle foderproduktion, som skulle testes, gjort rent og skulle i gang med økologisk foder. Jens Legarth ville ikke risikere at blande konventionel og økologisk foder. Så han afviste at starte en konventionel produktion, så de kunne tage deres lugtprøver.

»De var egentlig meget forstående, men bagefter kunne jeg så konstatere, at de var blevet lidt pigesure,« fortæller Jens Legarth.

Onsdag fik han at vide, at driften er lukket på grund af manglende samarbejde for at tage lugtprøverne.

Hårde lugtkrav

Direktøren mener, at det er muligt at leve op til de hårde krav, som virksomheden har vist med kemiske luftprøver.

»Vi har fået de hårdeste krav i lugtmålinger, som vi skal ned på. Vi skal ned på at lugte det samme som kornstak. Det er det niveau, vi skal ned på. Og det er meget svært at bevise, for lugtprøver er meget subjektivt. Det er en russisk roulette. Lugtprøver udtages i en plastikpose på stedet. Derefter præsenteres prøven for otte personer som giver en karakter efter deres vurdering. Vi har dokumentation for at lugtprøver kan variere 500 procent,« siger Jens Legarth.

»Gyllelugt bliver med sikkerhed ikke placeret på samme hylde som kager,« siger han.

Spørgsmål: Men der har jo været borgerprotester, så der må jo være et problem?

»Det er ganske få, der klager. Andre i området siger, at det ikke betyder noget,« siger han.

Fabrikken ligger lidt uden for Jelling, på adressen Mangehøje 4.

»Ham, der klager mest, bor 500 meter vest for fabrikken. Hvor tit har du østenvind? Hans nabo siger også, at han aldrig rigtig har oplevet noget problem,« hævder Jens Legarth.

Må ikke bygge skorsten

Han ville dog gerne udrydde problemet helt. Men det får han ikke lov til, siger han.

»Vil tilbød, at vi gerne ville sætte en skorsten op, som er anbefalet af Miljøstyrelsen. Vi søgte om at sætte en 40 meter-skorsten op. Så ville problemet være løst med den nuværende produktion. Hvis vi satte en 50 meter-skorsten op, så ville vi kunne udvide og skabe op mod 100 jobs ekstra,« siger Jens Legarth.

Venstre og DF bakkede ifølge Jens Legarth op om, at en skorsten var løsningen. Men Søren Pechardt (S), der er formand for miljøudvalget i Vejle, har ifølge Jens Legarth blokeret.

»Det havde været langt den billigste løsning, men han sagde, at det var for tæt på Jelling, hvor Jelling-højen ligger. Lokalplanen siger, at jeg ikke må have det. Men Kulturarvsstyrelsen meldte tilbage, at det var for langt væk til, at det havde nogen betydning,« fortæller Jens Legarth.

Fabrikken ligger en kilometer fra Jelling-højen, hvor Jellingesten står.

»Der var absolut ingen faglig begrundelse for at nægte os en skorsten, kun politiske motiver,« mener Jens Legarth.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle