Californien står foran alvorlig vandmangel

Efter tre års tørke er vandet ved at slippe op i Californien.

Kampen mellem naturen og indbyggerne i Californien er begyndt.

Ikke langt fra kunstneriske springvand og grønne haver, sprækker jorden af tørke. En tre år lang tørke har udstillet californiernes høje vandforbrug. Nu er spørgsmålet, om der er nok vand til en længere periode med knastørt klima.

Akutte problemer er der nok af. Staten har et uholdbart vandforbrug, det politiske system er magtesløst, og imens koster det verdens ottende største økonomi dyrt.

Over 80 procent af staten er i det, der kaldes ekstrem tørke. Det har betydet store tab af afgrøder og udbredt vandmangel. I snart tre år har Californien befundet sig i tørke-tilstand. I den tid har californierne måttet kigge langt efter nedbør.

Politikere magtesløse

Det politiske system har ikke meget held med at få styr på situationen. I januar 2014 erklærede guvernøren Jerry Brown, at Californien – privatpersoner, virksomheder og myndigheder - skulle spare 20 procent af vandforbruget.

Alligevel halter det med at få californierne overtalt til at spare på vandet. Måske bliver de ikke inspireret af Browns egen administration, der heller ikke synes at være på bølgelængde med guvernøren.

Seks måneder efter lavede nyhedsbureauet AP en rundspørge til de 11 styrelser med det største vandforbrug for at høre, hvordan det gik med vandbesparelsen. Syv steder kunne man end ikke præsentere nogle tal for vandforbruget.

Samtidig med guvernørens erklæring fik myndighederne mulighed for at give bøder på 500 dollar – knap 2800 danske kroner – for vandspild. Men på trods af over 1400 rapporter om vandspild har politiet ikke uddelt én bøde.

Citrusfarmere i kamp for høsten

Imens finder man citrus-farmere, der graver efter grundvand for at redde deres høst.

»Det er som at se en togulykke i slowmotion,« har professor Richard Horwitt fra University of California sagt på et pressemøde.

»Californiens økonomi er baseret på energi, information og vand, og vi skal til at bruge en tredjedel mindre vand. Vi opfører os som superrige, der har så mange penge, at vi ikke behøver tjekke vores konto,« sagde han.

Tørre perioder

Lynn Ingram er forsker på Berkeley University. Hun kan på forhistoriske sten måle nedbøren historisk set. Hun forudser, at Californiens problemer er mere permanente end løsningsforslagene.

»Hvis man ser tusinde år tilbage, ser man tørker, der kan vare årtier. Der var enkelte tørre perioder på over et århundrede. Som middelalderen,« forklarer Ingram i et interview til universitets hjemmeside.

En sådan periode kan være på vej, og det kan gøre ondt på Californien, mener hun. Staten har bygget sin infrastruktur op under helt andre omstændigheder end de, der møder den i det 21. århundrede.

»Det 20. århundrede var usædvanligt mildt her i Californien i den forstand, at tørkerne ikke var så slemme som før i tiden. Det var et vådt århundred og meget af vores udvikling er baseret på det,« fortæller hun.

Nu står 38 millioner californiere over for udfordringen at tilpasse sig, når de naturlige omstændigheder ændrer sig. Det bliver åbenbart ikke så nemt, som guvernøren først forestillede sig.

/ritzau/

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle