EU overvejer krisestøtte til mælkeproducenter

EU støtter allerede frugt- og grøntavlere, og nu overvejer EU-Kommissionen at udvide krisestøtten efter Ruslands fødevaresanktioner.

EU har allerede indført krisestøtte til frugt- og grøntavlere, og nu overvejer EU-Kommissionen at indføre krisestøtte til mælkeproducenterne.

Det oplyser kilder i Bruxelles over for Landbrugsavisen.dk.

Det er endnu uvist, hvordan støtten kan blive udformet, men støtten ventes eventuelt at kunne gå til privat oplagring af smør og skummetmælkspulver. Derved tages varerne midlertidigt af markedet, hvilket letter presset på prisen.

Fredag meldte Arla, at de sænkede mælkeprisen med 11 øre og gav blandt andet Ruslands sanktioner som årsag. Flere prisfald kan ventes, meldte andelsselskabet i samme ombæring.

Ruslands sanktioner rammer dog hårdest i Finland og Baltikum, der ligger tættere på Rusland.

EU-Kommissionen har et møde med repræsentanter fra de nationale regeringer torsdag morgen, hvor EU-Kommissionen kan indføre krisestøtten til mælkeproducenterne som et såkaldt implementerende regulativ. Det kræver dog opbakning fra et udvalg, hvor EU’s medlemslande har sæde.

Det er uvist, om støtten til mejerisektoren ligesom til grønt- og frugtavlerne vil gælde hele EU. Støtten til avlerne er på op mod 930 millioner kroner, men det er uvist, hvor stor støtten til mælkeproducenterne kan tænkes at blive.

Dansk Gartneri har sidste uge over for Landbrugsavisen.dk oplyst, at de helst ser, at de danske frugtavlere får brug for EU-støtte, eftersom det ville være ensbetydende med, at det danske marked er ødelagt.

Det er uvist, om de danske mejerier ville være interesserede i midlertidigt at tage imod støtte for at tage varer af markedet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle