Finanslov uden gaver til landbruget

Efter et forår med vækstplaner og en lempelse PSO-afgiften lægger regeringens finanslovsforslag for 2015 blandt andet op til investeringer i velfærds- og sundhedsområdet.

Det er et finanslovsforslag, der afspejler, at regeringen har lavet vækstplaner i foråret, siger Landbrug & Fødevarer.

Organisationen advarer dog mod, at man mister fokus og stadig savner forslag til forbedring af konkurrenceevnen og øget vækst i en urolig tid.

»Vi er rigtig glade for aftalen om at lempe PSO-afgiften fra foråret. Samtidig har små positive tegn i den danske økonomi fået regeringen til at holde lidt igen med de offentlige investeringer. Det er vigtigt, at man ikke glemmer et vedvarende fokus på rammerne for vækst. Vi har lige været igennem en økonomisk krise, og der er uroligheder i store dele af verden, der hurtigt kan påvirke verdensmarkedet og dansk økonomi. Derfor opfordrer vi til, at man fortsat opprioriterer vækstinitiativer, der styrker konkurrenceevnen,« siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade.

Afskaf overimplementering

Det behøver ikke at være dyrt. Søren Gade peger på en række tiltag, der uden meromkostninger kan forbedre den danske konkurrenceevne.

»Man kan starte med at kigge på den lange række af overimplementerede regler, Danmark har i forhold til resten af EU. Her vil man meget hurtigt kunne hente store fordele for den danske vækst og konkurrenceevne - bare ved at sørge for at vi har de samme spilleregler som i resten af EU. Og det uden, at det koster statskassen en krone,« siger Søren Gade

Målrettet regulering

Han mener, at regeringens finanslovsudspil i høj grad bygger på forbrug, men minder om, at man ikke bør glemme fortsatte vækstfremmende initiativer.

»Det er rigtigt positivt, at regeringen afsætter midler til en kommende eksportstrategi på fødevareområdet, samt en mindre sum til at forberede overgangen til en målrettet regulering af landbruget. Den målrettede regulering har et meget stort vækstpotentiale. Men der ligger en række helt konkrete vækstforslag, som ikke har fået plads i finansloven, og det mener vi er uheldigt. Især hvis man ønsker, at det spæde økonomiske opsving, vi har set i Danmark, skal forsætte,« siger Søren Gade.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle