Gammel strøm sikrer, at rajgræsset aldrig sulter

Selvom Olav Ditlevsen har avlet mere end fem ton raps pr. hektar de seneste to år, så er det frøhøsten fra alm. rajgræs, der har givet det bedste dækningsbidrag.

»Jeg har egentlig altid sagt, at jeg ikke vil have mine marker svinet til med rajgræsfrø. Men da priserne på hundegræs faldt for fem år siden, besluttede jeg alligevel at give rajgræs en chance,« siger Olav Ditlevsen, godsforvalter på Kragerup Gods.

I det første år avlede han 2.300 kg renvare pr. hektar på 43 hektar, og siden da har udbytterne svinget fra 1.700 til 2.400 kg renvare pr. hektar. Som gennemsnit giver det 2.150 kg renvare pr. hektar.

Spørger man til opskriften, svarer Olav Ditlevsen helt kort ’rettidig omhu’ ved etableringen og pleje af afgrøden. Men gammel strøm fra mere end 20 års gødskning med kalkunmøg, nedfældning af flydende ammoniak lige før etableringen samt afgræsning med får i udlægsåret spiller også en afgørende rolle.

Lægges altid ud i vårbyg

»Vi lægger altid rajgræs ud i vårbyg efter hvede. Efter høst af hveden vælter vi stubben og etablerer olieræddike som efterafgrøde. Olieræddiken nedvisnes efter 20. oktober, og derefter spreder vi, hvad der svarer til 70 kg kvælstof pr. hektar i form af kalkunmøg. Kalkunmøget pløjes ned lige efter udbringning inden 15. november,« fortæller Olav Ditlevsen.

Han tilføjer, at en af de vigtigste forudsætninger for gode udbytter i rajgræsset er en god etablering. Derfor venter han tålmodigt, til jorden er tjenlig i foråret, inden den lokale maskinstation nedfælder 50 kg kvælstof i form af flydende ammoniak. Derefter sår han vårbyggen med sin seks meter brede Väderstad Rapid for derefter at så rajgræsfrøene med en seks meter bred Nordsten-såmaskine(...)

.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle