Mejeriforeningen: Støtte kan gavne danske mælkeproducenter

Det er positivt, at EU overvejer krisestøtte - men åbningen af nye afsætningskanaler er vigtigst, lyder det fra Mejeriforeningen.

EU-Kommissionen overvejer at give støtte til privat opbevaring af smør og skummetmælkspulver. Det afgøres torsdag på et møde, hvor også de nationale regeringer skal bakke op.

Udsigten til støtte overrasker Kirsten Holm Svendsen, erhvervspolitisk chef hos Mejeriforeningens kontor i Bruxelles.

»Jeg er forbavset over, at de allerede nu er begyndt at overveje støtte til privat oplagring af smør og skummetmælkspulver,« siger Kirsten Holm Svendsen til Landbrugsavisen.dk.

Mejeriforeningen har arbejdet for, at ikke blot frugt- og grøntavlerne får del i støtten. Støtten på op mod 930 millioner kroner skal sikre, at fødevareprisen ikke styrtdykker efter Ruslands forbud mod import af fødevarer fra EU.

Hvis EU beslutter at støtte privat oplagring, så vil mejerier som Arla kunne anmode om støtte til midlertidigt at oplagre smør og skummetmælkspulver. Varerne vil dog senere skulle sælges, så effekten er kun midlertidig.

Hun er usikker på, hvor stor effekt støtten vil have.

»Det kommer an på mængderne, hvor stor effekt det giver. Vi snakker om 257.000 tons ost, som Rusland importerede og nu skal finde nye markeder. Det svarer til tre milliarder kilo mælk,« pointerer Kirsten Holm Svendsen.

Første prioritet er nye afsætningskanaler

Spørgsmål: Vil det også have en effekt, hvis de danske mejerier ikke benytter ordningen?

»Ja, hvis mejerier i andre lande benytter oplagring, så bliver der taget noget ud af markedet, og hvis der bliver taget noget ud af markedet, så bliver plads til andre.«

Men effekten er midlertidig, pointerer hun.

»Man holder det ude af markedet et stykke tid, så det er et spørgsmål, hvor meget virkning, det har. Det hober sig bare op.«

»Vores første prioritet er at åbne nye afsætningskanaler,« fastslår Kirsten Holm Svendsen.

EU-Kommissionen kan hjælpe med afsætningen ved at sikre, at handelsaftaler overholdes, forklarer hun.

Også den danske stat kan hjælpe, siger hun.

»Danmark kan hjælpe ved at udstede nye eksportcertifikater. Der er en pukkel hos Fødevarestyrelsen. Hvis vi kan få den ekspedieret, så vil det alt sammen hjælpe,« siger Kirsten Holm Svendsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle