Nu må der ammoniakbehandles i hele landet

På grund af det ustabile vejr må landmænd nu ammoniakbehandle halm i hele landet, hvor det i sidste uge kun galdt Jylland.

Det ustabile vejr i august udløste tilladelse til ammoniakbehandling af halm i Jylland i sidste uge. Det fortsatte regnvejr har nu betydet, at resten af landet også har tilladelse.

Det skriver Landbrugsinfo.dk.

Tilladelse til ammoniakbehandling gives ud fra en fastlagt model med antal regnvejrsdage, opgjort i DMI’s 8 regioner. Hvis antal regnvejrsdage er over 14 i en treugers periode, begyndende ved uge 31, udløses tilladelsen. I år er tilladelsen udløst i en periode, hvor vejret vendte fra stabilt vejr til ustadigt vejr. Heldigvis er meget halm bjerget, før det ustabile vejr satte ind, men tilladelsen betyder, at det kan være aktuelt at ammoniakbehandle halm, der har ligget længe og har taget skade af svampevækst.

Kun hvis strengt nødvendigt

Forbuddet mod ammoniakbehandling af halm skyldes kravet om en reduktion af ammoniakemissionen. Der er imidlertid mulighed for tilladelse, hvis vejret er meget vådt, netop for at kunne redde store værdier i halm og for at kunne undgå anvendelse af sundhedsskadeligt halm, hvor mug og svampe har haft frit spil. Den mulighed for fravigelse fra det gennerelle forbud, skal der selvfølgelig værnes om, ved kun at anvende ammoniak, hvis det er strengt nødvendigt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle