Overvej vårbyg som alternativ til sent sået rug

I årene fra 2011 til 2013 er der for vinterrug foretaget forsøg med varierende såtidspunkter i perioden mellem 3. september og 8. oktober. Forsøgene er foretaget på arealer med forskellige jordbundsforhold, dog overvejende lette jorde, og har vist et dramatisk fald i udbytterne, jo senere i perioden der er sået.

Som gennemsnit over de ni forsøg over tre år falder udbyttet med 19,6 hkg pr. hektar, når såningen udsættes fra primo september til primo oktober. Det kan derfor konkluderes, at sen såning af vinterrug medfører betydelige udbyttetab og understøtter, at seneste normale såtid for vinterrug bør være hen til omkring 25. september.

Vårbyg som afløser

Det store udbyttetab i forsøgene ved sen såning lægger op til en vurdering af, om efterårssåningen burde udskydes til foråret, og i givet fald hvornår det sidste såtidspunkt om efteråret vurderes at være. Efter en justering af forsøgsudbytterne til normale udbytter under konventionel drift og en vurdering af udbytterne fra vårbyg på samme jordbund giver det en sammenligning af dækningsbidragene. Beregningerne tager udgangspunkt i afgrødekalkuler på farmtal.dk for høst 2015, og de viser, at dækningsbidraget efter maskin- og arbejdsomkostninger tipper over til fordel for vårbyg i perioden mellem såning 20. september og såning 8. oktober.

 

Usikre faktorer

Regnes der på et scenarie med en afstand mellem prisen på vinterrug og vårbyg på omkring 14 kr. pr. hkg i favør af vårbyg, forskydes tidspunktet til fordel for vårbyg hen imod 20. september(...)

.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle