Pas på flere sygdomme ved tidlig såning

På sygdomssiden er det først og fremmest goldfodsyge og havrerødsot, der fremmes af tidlig såning. Der er store variationer i angreb fra år til år.

 

Goldfodsyge og Latitude

Tidlig såning fremmer angreb af goldfodsyge, da smittespredning går hurtigere i varmt vejr. Risikoen for goldfodsyge er størst i anden og tredjeårs vinterhvede, men ses også efter flere års hvede eller andet korn bortset fra havre. Angrebsgraden varierer fra år til år og fra mark til mark. Svampen udvikler sig bedst i varme og fugtige efterår.

Ingen hvedesorter er resistente over for goldfodsyge.

Bejdsning med Latitude udsætter angreb. Afhængig af angrebsstyrken ses angreb på forskellige tidspunkter, når effekten af bejdsning ebber ud.

I anden og tredjeårs hvede sået før 20. september er der mellem 50 pct. (JB5-7) og 75 pct. (JB 1 og 3) sandsynlighed for at få et goldfodsygeindeks over 20, hvilket er betydende angreb (20 pct. af rodnettet er angrebet). Jo tidligere der sås før 20. september, jo større er sandsynligheden for et rentabelt merudbytte for Latitudebejdsning.

Landsforsøg med Latitudebejdsning i 2000-2003 har givet nettomerudbytter for bejdsning i 75 pct. af 28 observationer ved såning af hvede med forfrugt korn den 3.-12. september. Nettomerudbyttet var i gennemsnit på 3,1 hkg/ha.

Havrerødsot og bladlus

Risiko for havrerødsot er større ved tidlig såning. Virus overføres, når bladlus suger på hveden i efteråret. Der er flest angreb i milde områder, hvor bladlus trives bedst. Ved meget græsukrudt og spildkorn i stub fra forfrugten er risikoen større(...)

.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle