2.900 mindre landbrug har problem med afgrødekrav

En tredjedel af de mindre bedrifter mangler flere typer afgrøder, melder styrelse.

Især bedrifter mellem 10 og 30 hektar bør teste, om de fra nytår overholder EU’s nye krav til flere afgrødekategorier på bedriften.

Det melder NaturErhvervstyrelsen i en pressemeddelelse.

Landbrug & Fødevarer har tidligere kritiseret kravene, fordi de mener, at de mindre landbrug er med til at give diversitet til landbruget.

Styrelsen anslår, at 69 procent af bedrifterne mellem 10 og 30 hektar allerede opfylder kravet om mindst to afgrødekategorier i 2015. Der er altså cirka en tredjedel, der ikke lever op til kravene.

Tallene viser, at ca. 2.900 bedrifter formentlig skal have en afgrødekategori mere på deres marker i omdrift for at leve op til de nye krav fra EU’s landbrugsreform.

For bedrifter over 30 ha overholder langt de fleste allerede kravene til flere afgrødekategorier.

Prøv de nye afgrødekategorier

På hjemmesiden »Test din bedrift« kan man se en liste over de nye afgrødekategorier. Listen viser, at eks. vinter- og vårhvede er to forskellige afgrødekategorier.

Samtidig viser listen også, at mange slags græsafgrøder er slået sammen til én samlet kategori. Ved at forsøge sig frem med forskellige indtastninger, kan man finde frem til den fordeling af afgrødekategorier, der passer til bedriften.

Ved at indtaste oplysninger om bedriften, kan man se, hvordan man kan opfylde kravet om flere afgrøder i 2015.

Testens resultat er vejledende og afhænger af, hvor præcise oplysninger der indtastes. Fra 1. februar 2015 kan man få det endelige resultat i Tast selv-service, når man har indtegnet marker på markkort og udfyldt Fællesskema 2015.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle