Efter lugtstrid med kommunen: Tæt på at bygge foderfabrik i Tyskland

Fermentationexperts er tæt på at lande en aftale om at oprette ny produktion, som fra Tyskland skal sælge til det danske marked. Direktør ærgrer sig over udflagning.

Striden, hvor foderproducenten Fermentationexperts har fået lukket sin produktion, får følger for det lokale erhvervsliv i Vejle.

Mens iværksætteren og ejeren, Jens Legarth, går og venter på nye lugtprøver, så han kan få genåbnet sin fabrik, så kommer han tættere på at lande en aftale med en tysk partner om at bygge en fabrik i Tyskland.

»Vi er i gang med at undersøge, hvordan vi kan kan bygge en fabrik i Tyskland. Vi træffer den endelige beslutning 31. november,« siger Jens Legarth til Landbrugsavisen.dk.

Fabrikken skal som start producerere minimum 15.000 til 20.000 tons protein om året. Den projekteres derefter til at kan udvides op til 200.000 tons.

»Det er en kombination,« siger Jens Legarth.

»Vi tænker virkelig ind, også med det vi laver i Tyskland, at det ligger i nærheden af Danmark.«

»At vi logistisk set også kan nå Danmark med produkterne fra den tyske fabrik.«

Potentiale i foderet

Dermed ser Danmark ud til gå glip af gevinsterne af noget, der ellers lignede et smukt erhvervseventyr. Jens Legarth producerer fermenteret foder. Det er foder, som har gennemgået en proces, der ligner yougurt. Det kan - uden man ved præcis hvorfor - reducere landmændenes medicinbehov. Innovationsfonden har sågar bevilget støtte til, at firmaet i samarbejde med forskere fra Københavns Universitet kan finde frem til årsagen til de gavnlige virkninger.

»Alle ved, at det går den vej: At vi skal reducere medicinforbruget,« siger Jens Legarth.

Drømte om dansk erhvervseventyr

For tre år siden, da Jens Legarth startede Fermentationexperts, drømte han om et dansk væksteventyr.

Så placerede han fabrikken i Vejle Kommune, i udkanten af Jelling. Men fabrikken lugter mere end ventet, og nu må Jens Legarth ikke få lov til at bygge en 40 meter høj skorsten, der ellers ville få problemet til at fordufte. Venstre og DF er for skorstenen, men formanden for Vejles natur- og miljøudvalg, Søren Peschardt (S), er imod. Ifølge Politiken er han træt af at blive kaldt erhvervsfjendtlig. Men Jens Legarth er ikke i tvivl. Vejle Kommune har et problem.

»I stedet for at sige, at vi skulle lukkes, så kunne han jo have set på, hvordan vi kunne løse problemet,« siger Jens Legarth.

Han erkender, at Fermentationexperts ikke vidste nok om lugtgenerne, da produktionen startede. Men en kommune kan ikke forlange, at iværksættere kan forudsige alle udfordringer - og så bør kommunenen hjælpe med at løse problemet, mener han.

Han har postet 35 millioner kroner i anlægget ved Jelling.

»Vi ville gerne have udvidet i Danmark. Anlægget er forprojekteret til 100,000 tons tørt og 50.000 tons vådt. Selv fornyelsesfonden har været med til at finansiere det her. Jeg tror ikke, at jeg får lov til at øge produktionen. Jeg får maksimum lov til at producere 25.000 til 50.000 tons.«

Ville foretrække anden kommune

Han bor selv i Vejen Kommune.

»Vejle har et dårligt erhvervsklima. Jeg ærgrer mig gul og grøn over, at jeg ikke har etableret mig her i Vejen,« siger han.

Ikke blot Vejle Kommune, men hele Danmark har et problem med produktionserhvervene, mener han.

»Jeg råder andre med produktion: Hold jer væk fra Danmark. Vi får jo ikke lov. Folk vil jo ikke have det.«

»Vi har verdens største offentlige sektor og burde have verdens bedste service. Men vi har verdens største bureaukrati.«

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle