Smittet med MRSA? Her er de gode råd.

Vidste du, at man kan blive smittefri efter fem dage? At en smittet i store træk kan opføre sig, som man plejer? Infektionssygeplejerske Tinna Urth fra Statens Serum Institut giver gode råd.

Hvad gør du, hvis du er smittet med MRSA?

Det har Landbrugsavisen.dk spurgt infektionssygeplejerske Tinna Urth fra Statens Serum Institut om. Ifølge hende skal man ikke forholde sig anderledes end normalt, men blot være særlig opmærksom på egen hygeijne. Hun rådgiver, ligesom andre myndigheder inden for sundhedsvæsnet, ud fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger om MRSA. Hun er desuden en del af Rådgivningstjenesten for MRSA i husdyr ved Statens Serum Institut.


»Man forholder sig ikke anderledes end normalt, men man skal naturligvis være omhyggelig med sin hygiejne (tage bad, skifte tøj o.l.), når man kører hjem fra arbejde. Bad og skift af tøj fjerner dog ikke evt. MRSA fra næsen, og derfor skal man generelt være omhyggelig med at vaske hænder i dagens løb for eksempel efter, at man har rørt ved sin næse, pusset den, eller før man rører ved sår.«

»Som ovenfor beskrevet er den daglige hygiejne utrolig vigtig, specielt når man tager hjem fra stalden, og i alle de små situationer senere på dagen, hvor man kan føre stafylokokkerne fra næsen og videre til andre mennesker. Hvis man har et sår, og man ikke kan få det til at hele med almindelig vask med vand og sæbe og evt et plaster, eller der opstår mere alvorlig infektion i huden, så skal man kontakte sin læge og oplyse, at man har MRSA, hvis lægen ikke allerede ved det. Oplysningen til sundhedsvæsenet skal sikre, at lægen ordinerer det antibiotika, som virker, og i tilfælde af indlæggelse, at personalet kan tage forholdsregler, så de undgår smittespredning på hospitalerne.«


Spørgsmål: Hvad gør man for sig selv?

»Normalt er det muligt at fjerne MRSA fra smittede mennesker sådan, at man kan blive smitte-fri, men for personer, der dagligt har kontakt med svin, giver det ingen mening at gennemgå en behandling, fordi risikoen for at blive smittet igen er meget stor. Til gengæld kan smittede husstandsmedlemmer, som ikke kommer jævnligt i stalden gennemgå en 5-dages behandling med salve i næsen og vask af huden med en desinficerende sæbe, så de bliver smittefri. Husstandsmedlemmer, som ikke kommer i stalden, har lille risiko for at blive smittet igen, også selv om man lever tæt sammen med en MRSA-smittet person.

Hvis ens arbejdsmæssige situation ændrer sig, så man ikke længere kommer i stalden, hvis man f.eks. skal gennem en større operation, hvor det er bedst, at man er MRSA-fri, eller hvis man er gravid og går på barsel, så kan det betale sig, at blive testet igen og gennemgå en behandling, så man kan blive MRSA-fri. Skulle der komme betændelse i et sår, så husk at oplyse til lægen, at du har MRSA, så lægen kan vælge et antibiotikum, der virker. For de personer, som dagligt kommer i stalden: Lev med det, men ha’ det i baghovedet, så du passer på dig selv og andre.«

»Alle hospitaler har i dag retningslinjer for, hvordan personalet skal forholde sig ved MRSA. Retningslinjerne er udarbejdet på baggrund af Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at patienter med MRSA skal indlægges på en isolationsstue, personalet vil have overtrækskittel og handsker på, og i specielle situationer kan personalet også anvende maske. Det kan måske føles lidt ubehageligt at ligge på en isolationsstue, men forholdsreglerne er til, for at personalet ikke får bakterier på deres arbejdsdragt og hænder, og dermed risikerer at smitte andre patienter, fordi på hospitalerne er der mange meget sårbare patienter. Der står også i Sundhedsstyrelsens Vejledning om MRSA, at personer med MRSA:

•- Har samme krav på sundhedsydelser som alle andre

•- Kan indlægges på en hvilken som helst hospitalsafdeling.

•- Kan deltage som ellers i sociale aktiviteter, genoptræning mv., hvis de bor i plejebolig eller modtager pleje i primærsektoren.

•- Kan komme i skoler og daginstitutioner, med mindre de har symptomer på akut sygdom som luftvejsinfektion, sår eller bylder.«

»Som man gør normalt. Når først man har taget sine forholdsregler efter arbejde i stalden, så er smitterisikoen minimeret betydelig. Men igen vær omhyggelig med at vaske hænder, efter du har rørt ved næsen, og undgå berøring af andres sår, før du har vasket hænder.«

»Som man gør normalt. Men også som pårørende kan håndvask forebygge infektioner, ikke kun med MRSA og andre stafylokokker, men også div. virusinfektioner som forkølelse og influenza.«


Tinna Urth understreger, at MRSA hos ellers raske mennesker uanset om der er tale om svine-MRSA eller andre MRSA typer sjældent giver alvorlige infektioner, men at det kan give generende infektioner i huden.

»MRSA er ubehageligt på mange måder, både fordi man kan være bekymret for selv at blive syg og for at smitte andre. Sundhedsstyrelsen har netop lavet sin vejledning for at forhindre alvorlig sygdom, og at MRSA spredes på danske hospitaler. Styrelsen har også lavet informationsmateriale om MRSA af svinetypen, der skal minimere smittespredning ud i samfundet,« siger Tinna Urth.



Materialet fra Sundhedsstyrelsen kan downloades fra styrelsens hjemmeside: Link til materiale om MRSA.



Man er også altid velkommen til at kontakte Rådgivningstjenesten på mobil 4171 4866 eller på mail: mrsaidyr@ssi.dk, hvis man har spørgsmål eller oplevelser, man gerne vil dele, siger Tinna Urth.


Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle