Bankseminar: Prognosen for slagtesvin sættes ned

Svineproducenter må forberede sig på lavere svinepriser end hidtil vurderet, varsler markedsanalytiker.

Markedet for svinekød er presset af krisen i Ukraine, som har ført til importstop af fødevarer fra EU, Canada og USA til det store russiske marked. Det har konsekvenser for prisen på slagtesvin.

De storpolitiske skvulp får markedsanalytiker Karsten Flemin fra Landbrug & Fødevarer til at varsle en nedjustering af noteringen for slagtesvin. Justeringen indviede han omkring 50 bankfolk i, da Danske Svineproducenter afholdt bankseminar torsdag i messecentret i Fredericia.

»Da vi senest udarbejdede prognosen i juni var vores forventning en notering på 11,50 kroner for 3. kvartal, Med de nuværende priser er vi allerede 75 øre under det niveau, så prognosen bliver lavere, når den bliver opdateret næste gang i september,« sagde Karsten Flemin fra talestolen.

Det er særligt det russiske importstop, som presser markedet for svinekød.

»Vi havde ikke set i kortene, at Rusland lukkede for alle fødevarer fra EU. Det betyder, at vi nu har et EU-marked fyldt med fødevareprodukter, der kæmper om forbrugernes gunst i kamp med svinekødet,« påpegede Karsten Flemin.

Han pegede endvidere på, at konkurrencen bliver hårdere for afsætningen af svinekød som følge af, at Canada og USA også er udelukket fra det russiske marked.

»Canada havde en stor eksport af svinekød til Rusland, som de nu skal ud at konkurrere med blandt andet Danmark om på andre eksportmarkeder, og samtidig er det ved at lette for amerikanerne med hensyn til sygdommen PEDV. Derfor kigger alle mod Kina nu, som er et godt eksportmarked fremadrettet, fordi Kinas egen svinebestand er faldende, sagde Karsten Flemin.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle