EU støtter mælkebønder med krisetiltag

Mejerier får lov til at søge om støtte til at hive produkter af markedet og dermed lette presset på prisen.

EU-Kommissionen har i dag besluttet at bevilge støtte til den trængte mælkesektor.

Omfanget af støtten er dog stadig uklar.

Mejerier får lov til at søge om støtte til privat oplagring af smør, skummetmælkspulver og visse oste. De første to dele var ifølge Landbrugsavisen.dk’s kilder ventet, mens støtten til opbevaring af oste er et tegn på, at EU-Kommissionen anser situationen som alvorlig.

»Den europæiske mejerisektor har brug for tid og hjælp til at tilpasse sig,« siger EUs landbrugskommissær Dacian Ciolos i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at Ruslands forbud mod import af de fleste typer fødevarer presser mælkebønderne. Samtidig har gode priser på markedet fået mælkeproducenterne til at øge produktionen, så der er et stort udbud af mælk på markedet.

Derfor skal mejerisektoren finde nye afsætningskanaler, siger kommissæren. Privat oplagring kan mindske prispresset, ved at mejerier i tre til syv måneder tager varer ud af markedet, indtil de nye afsætningskanaler er fundet, lyder rationalet bag støtten.

Mejerierne skal selv beslutte, om de vil gøre brug af støtten, som udelukkende går til oplagringsfaciliteterne og ikke selve varen. Støtten afholder desuden ikke alle udgifterne ved oplagring.

Det er store mængder, der skal tages ud af markedet, hvis det skal opveje tabet på Rusland. Sidste år udgjorde alene EUs eksport af visse oste til Rusland 7,5 milliarder kroner i 2013, oplyser EU-Kommissionen.

Krisestøtten vil formelt blive vedtaget næste uge ved et udvalgsmøde i EU-Kommissionen med deltagelse af de nationale regeringer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle