Øko-direktør er skeptisk over handlinsplan mod prosulfocarb

Paul Holmbeck, direktør for Økologisk Landsforening, forventer, at den frivillige handlingsplan mod spredning af pesticid bliver til lovkrav, hvis den økologiske høst i år også er forurenet.

To brancheforeninger - Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer - var onsdag til møde med miljøminister Kirsten Brosbøl (S) om prosulfocarb, der har spredt sig fra konventionelle marker til økologisk æbler.

Efter mødet fortæller direktør for Økologisk Landsforening, Paul Holmbeck, at han forventer, at ministeren går frivillig handlingsplan til lov, hvis der også forekommer rester af prosulfocarb i dette års høst.

»Vores indtryk er, at ministeren tager problemet alvorligt. Vi har fået lovning på, at hun vil handle, hvis forureningen fortsætter,« siger han.

Videnscenter for Landbrug og kemifirmaet Syngenta har lavet en handlingsplan, der skal reducere spredningen af stoffet prosulfocarb. Samtidig har Landbrug & Fødevarer valgt at kompensere æbleavlere, der mister omsætning, fordi stoffet via fordampning har spredt sig til æbleavlerne. Alligevel er direktøren bekymret.

»Vi står i en situation, hvor vi har svært ved at sikre vores avleres tryghed. Handlingsplanen er fortsat frivillig, og det tror vi ikke på er nok. Mange landmænd vil rette sig ind efter handlingsplanen, men vi vil ikke gamble vores avleres høst på det,« siger Paul Holmbeck.

Foreningen er ked af, at Landbrug & Fødevarer ikke vil love erstatning til dette års avlere, hvis det viser sig, at der også er pesticidrester i denne høst.

»Vi har ingen garanti for, at vores økologer holdes skadesløse i år. Vi står i en situation, hvor de kan risikere, at de hverken kan sælge deres varer som økologisk eller konventionelt,« siger Paul Holmbeck med henvisning til nye EU-regler, hvor æbler med prosulfocarb skal kasseres.

Miljøministeren har ifølge Paul Holmbeck lovet et nyt møde med Økologisk Landsforening om nogle uger, når man kender resultatet af dette års høst.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle