DN: Landmænd kan ikke bruge Tyskland som argument

Danmarks Naturfredningsforening påpeger, at EU forbereder en sag mod Tyskland om kvælstofudledning.

Landmænd vil have lov til at bruge mere gødning.

De mener, det er unfair konkurrence, når tyske landmænd må bruge mere gødning end de danske.

»Det argument duer bare ikke,« siger Thyge Nygaard, som er landbrugspolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening til DR Midt & Vest.

De lempelige tyske regler har ført til øget forurening af grundvandet og Østersøen. Så nu forbereder EU en sag mod Tyskland, fordi de tyske landmænd forurener for meget med kvælstof.

Herhjemme har danske landmænd ellers ført de tyske regler forrest i deres kampagne for at få lov til at gøde med mere kvælstof.

Thyge Nygaard mener, at EU´s indgreb mod Tyskland har stor betydning også herhjemme:

»Den statuerer et klart eksempel på, at vi ikke kan bruge Tyskland som forbillede for hvordan vi skal regulere hvor meget kvælstof, landbruget må gøde afgrøderne med,« siger han til DR Midt & Vest.

Den tyske stat skal inden den 10, september give et svar til EU om hvordan man vil stramme op på reglerne, ellers anlægger Kommissionen en sag mod Tyskland.

L&F: Lige konkurrence vigtig

Landbruget herhjemme har ofte krævet samme regler som syd for grænsen. Derfor bliver EU´s indgreb mod Tyskland budt velkommen af Anders Panum, der er vand- og naturpolitisk chef hos Landbrug og Fødevarer:

»Hvis der er nogen lande, som har en konkurrencefordel ved ikke at passe på miljøet, så er det helt fint, at nogen kommer efter dem. Det er vi ikke interesserede i at konkurrere på. Men vi vil have lige konkurrencevilkår med resten af Europa,« siger han til DR Midt & Vest.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle