Nordiske Landmænd til ministre: Styrk familieejet landbrug

Nordiske Bønders Centralråd Skriver brev til fem nordiske ministre.

Nordiske landbrugsorganisationer går nu sammen i en appel til de nordiske landbrugs- og fødevareministre om at styrke familieejede landbrug. I løbet af få dage sender de et brev til disse ministre i Danmark, Sverige, Norge, Island og Finland og beder dem støtte bedre op om familieejede landbrug.

I brevet beder de ministrene forstærke politiske og økonomiske virkemiddler, som styrker familiedrevne landbrug, blandt andet reglerne om, hvem der må eje landbrug – altså landbrugsloven. Samtidig opfordrer de ministrene til at prioritere finansiering af familielandbrug højere, blandt andet ved at gøre det mere attraktivt for unge at overtage familiens gård.

Salamiagtige forringelser

Som formand for Familielandbruget mener Lone Andersen, der er god grund til at skrive til Fødevareministeren netop nu og mener, at det må gøre indtryk, at så mange lande står bag.

»Regeringen er godt i gang med at gøre det vanskeligere og vanskeligere at drive familieejet landbrug med forringet virksomhedsskatteordning, ændringer af landbrugsloven og det med, at vi skal dyrke tre afgrøder. Der sker rigtig mange forringelser salamiagtigt, som gør det svært for små brug,« siger hun.

Lone Andersen mener at familieejet landbrug har den styrke, at man også tænker på, at jorden skal gavne ens efterkommere, til forskel fra, hvis jorden er ejet af investorer.

»Der er mere hjerteblod, når man bor på gården og et ønske om, at jorden også skal være frugtbar for de næste generationer, og jeg håber, at brevet kan få ministrene til at løfte øjnebrynene,« siger hun.

Brevet er et produkt af et netop overstået møde i Nordiske Bønders Centralråd i Island og sendes i forbindelse med, at 2014 er familielandbrugets år i FN.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle