Rusland har et særligt »kernevåben«, de kan tage i brug

Rusland kan true verdens kornmarkeder.

Rusland har et særligt våben, som de ikke har gjort brug af endnu: »Kernevåbnet«. Eller rettere et hvedekernevåben.

Hvis Rusland tager det våben i brug, så vil det føre til stigende kornpriser, vurderer Jyske Markets.

Rusland kan stoppe for landets egen eksport af hvede til verdensmarkedet, ligesom de kan forhindre Ukraines korneksport, blandt andet via blokade af havne.

Det er naivt at tro, at det ikke er en mulighed for russerne, mener Jeppe Tokkesdal Jensen fra Jyske Markets, råvarer.

»Det er ekstremt svært at sige. Begge lande eksporterer store mængder korn, så det vil have en markant effekt på prisen. Det korn, de hver især producerer, det er der ikke brug for på deres egne markeder, så på længere sigt er det urealistisk, at de vil stoppe eksporten til verdensmarkedet. Men når der bliver kørt så hårdt politisk spil, så kan vi ikke afvise noget. Det vil være naivt at tro, at det ikke er en reel mulighed.«

»Alt andet lige vil det betyde en stigende pris på korn. Hvis vi skal drage paralleller, så lukkede Rusland for eksporten af korn i 2010 for at kunne forsyne hjemmemarkedet efter en tørkeperiode. Det førte til, at kornpriserne steg med 20 procent i juli og august samme år. Men nu har vi ikke en situation, hvor de mangler korn internt. Der har været to gode produktionsår for hvede, så der er en bedre buffer på kornmarkedet end for et par år siden. Det betyder, at kornprisen er lidt mere immun over for, hvad der sker politisk i Rusland og Ukraine. Jeg vil ikke sætte tal på eventuelle prisstigninger.«

»Planteavlerne kan gnide sig i hænderne og se frem til en bedre afregningspris. Kvæg- og svineproducenter kommer til at købe foder til en højere pris. Men alt andet lige, så har ingen interesse i, at priserne på korn stiger voldsomt på grund af en konflikt. Politisk uro får normalt også energipriserne til at stige, hvilket også vil betyde højere energi- og gødningspriser til planteavlerne, fordi Sortehavsområdet er stor eksportør af kvælstof. Hvis Rusland og Ukraine stopper for eksporten, og konflikten optrappet, og så har vi sikkert mange andre problemer end stigende kornpriser at tænke på. Det er ikke en situation, man skal håbe på, selvom man er planteavler.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle