MRSA ukendt land: Ingen samlet viden

EU mangler viden om resistente svinebakterie, skriver avis.

Fire danskere er døde som følge af smitte med antibiotikaresistente bakterier fra svin, og et stigende antal personer er inficerede med bakterierne.

Men på EU-plan er der intet overblik over spredningen af den livsfarlige MRSA CC 398-bakterie, også kendt som svine-MRSA. Der kan derfor være uopdagede forekomster af svine-MRSA rundt omkring i Europa, som myndighederne ikke sætter ind over for, og som kan sprede sig på tværs af lande, når smittede mennesker krydser grænser, og når smågrise og slagtesvin transporteres mellem landene.

Det skriver Dagbladet Information.

Mangler indrapportering

Selv om Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme, ECDC, laver årlige sammenstillinger af antibiotikaresistente MRSA-bakterier i Europa, indrapporterer medlemslandene således ikke oplysninger om de forskellige typer MRSA-bakterier.

»Derfor kan vi ikke beregne, hvor stor del som er CC 398 af al MRSA i de rapporterede blodprøver,« forklarer ECDC-talsmand Giovanni Mancarella til Information.

Dominique L. Monnet, enhedschef for bekæmpelse af antibiotikaresistens og sygehusinfektioner på ECDC, skriver desuden i en mail til Information: »Vi har ingen aktuelle planer om at undersøge smitte fra CC 398. I de fleste medlemslande er MRSA forbundet med hospitalsvæsnet. Vi fokuserer derfor på overvågning og forebyggelse af sygehus- og sundhedsrelaterede infektioner.«

Viden mangler i hele systemet

Da ECDC ikke foretager risikovurderinger af CC 398, er det en viden, som også kommer til at mangle i andre dele af EU-systemet.

»Hvis ECDC ikke har de oplysninger, så har vi det heller ikke i EU-Kommissionen. Men det spørgsmål vil jeg tage med mig til en nyoprettet arbejdsgruppe for videnskabelige rådgivere,« siger Anne Glover, videnskabelig chefsrådgiver for kommissionsformanden.

Ved et samråd i Folketingets Fødevareudvalg i onsdags omtalte fødevareminister Dan Jørgensen (S) kort det manglende overblik på EU-niveau over udbredelsen af svine-MRSA.

»Svine-MRSA indgår ikke i EU’s obligatoriske registrering. Vi kender forholdene i Norge, Sverige og Holland, men ikke i andre lande,« oplyste han til udvalget. Efter samrådet sagde Dan Jørgensen til Information:

»Alene det, at vi ikke har et billede af udbredelsen i Europa, er et kæmpeproblem. Det har jeg taget op i Ministerrådet, og det vil jeg gøre igen,« siger fødevareministeren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle