Landboformand om spildevand i marken: Vanvittigt

Hvorfor have randzoner ved vandløb, hvor kommunen lader spildevand løbe ud? Sådan spørger lokal landboformand.

En lokal landmand i Thy får spildevand fra Thisted Vand ud over sine marker og græsarealer. Det giver ingen mening for Morten Yde, formand for LandboThy.

»Det ryger lige ud i det system, hvor vi er blevet pålagt, at man skal skabe en god økologisk tilstand. Det hænger ikke sammen!,« siger Morten Yde til Landbrugsavisen.dk.

Den lokale kommune, Thisted, tillader at Thisted Vand lader kloakerne tømme, når der er massive vandmasser.

»Så letter man lige en time, bare der kommer 15 mm. Vi har jo ikke haft ekstremer som i København. Men hvorfor skal de ikke føre logbog over, hvor ofte sker det? Vi skal jo gøre rede for alt, der sker i vores sammenhæng,« siger landboformanden.

Forleden blev problemet synligt, da spildevandet - med toiletpapir og andet - fra Sjøringsø Kanal røg op på Christian Hvelplunds marker. Vandløbet var nemlig ikke oprenset. Men problemet kloakvand ud i vandløbene sker oftere, blot uden nogen ser det.

»Vi har snakket om dette spildevnad i lang tid. Og hver gang får vi at vide, at det ikke har noget at sige. Det kan vi jo bare se, at det ikke passer. Vi får at vide, at afføringen bliver opløst. Men det gør det jo også fra gylletanken. Det er vanvittigt,« siger Morten Yde.

»Vi er nødt til at lægge armene over kors, når vi taler om yderligere indsatser. Vi er i forvejen så presset. Når der så gives tilladelser til kommuner og vandselskaber at lukke spildevand ud, så giver det ingen mening med vores indsatser,« siger landboformanden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle