Brug ikke Biscaya, når rapsen er i blomst i år - men gerne i knop mod glimmerbøsser

Bayer anbefaler, at Biscaya ikke bruges i blomstrende raps i 2016 pga. lille risiko for overskridelse af ny grænseværdi i honning. Grænseværdien forventes dog hævet igen.

Raps må fortsat gerne sprøjtes mod glimmerbøsser med Biscaya, når den er i knop - altså frem til vækststadie 59. Og det dækker langt den største brug af Biscaya. Det er først de senere sprøjtninger mod skulpesnudebiller, når rapsen er i blomst (vækststadie 60-69), som vi har ændret vores anbefalinger for. Årsagen til, at vi fraråder Biscaya i blomstrende raps i år, er at EU i februar i år har nedsat grænseværdien for aktivstoffet i Biscaya (thiacloprid) i honning fra 0,2 mg/kg til 0,05 mg/kg - tilsyneladende uden begrundelse. Og det betyder, at der kan være en lille risiko for at overskride den nye grænseværdi, når man sprøjter med Biscaya i blomstrende raps.«

Det fortæller Niels Bjerre fra Bayer CropScience. Han understreger, at der ikke er fundet rester i honning overhovedet.

»Der er ingen ændringer i godkendelsen af Biscaya, men Bayer har valgt frivilligt at informere om denne midlertidige, mulige risiko. Vi opfordrer brugere af Biscaya til at følge vejledningen for at udvise godt landmandskab og skabe et positivt syn på landbruget. I Fødevarestyrelsens kontroloversigt har der over flere år ikke været fund med pesticider, herunder thiacloprid, i honning.

»Vi forventer, at grænseværdien bliver hævet igen inden næste års vækstsæson. Der er nemlig en proces i gang i EU lige nu for at få reetableret den oprindelige grænseværdi,« fortæller Niels Bjerre. I hvidkløver til frø og korsblomstrede frøafgrøder er ingen ændringer for Biscaya.

Faktaboks

Biscaya

  • Godkendt mod insekter i raps + mindre/off-label-godkendelser
  • Kun en gang årligt, max 0,3 l/ha
  • Aktivstof: 240 g/l thiacloprid
  • Tilhører en anden middelgruppe end pyrethroider, og kan derfor bruges mod pyrethroidresistente glimmerbøsser.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.